Inspectierapport over William Schrikker Stichting Jeugdbescherming en Jeugdreclassering
Jeugdzorg
Brief regering
Nummer: 2025D28383, datum: 2025-06-17, bijgewerkt: 2025-06-23 14:10, versie: 2 (versie 1)
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: T.H.D. Struycken, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
- Rapport William Schrikker Stichting JBenJR
- Beslisnota bij Kamerbrief Inspectierapport over William Schrikker Stichting Jeugdbescherming en Jeugdreclassering
Onderdeel van kamerstukdossier 31839 -1092 Jeugdzorg.
Onderdeel van zaak 2025Z12443:
- Indiener: T.H.D. Struycken, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2025-06-18 14:05: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-07-03 12:00: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
Preview document (🔗 origineel)
31839 Jeugdzorg
Nr. 1092 Brief van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 17 juni 2025
Met deze brief ontvangt u het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid (hierna: inspecties) over de William Schrikker Stichting Jeugdbescherming & Jeugdreclassering (WSS). Dit rapport is op 17 juni door de IGJ gepubliceerd.
De inspecties hebben in 2024 aangekondigd dat zij opnieuw toezicht gaan uitvoeren bij de gecertificeerde instellingen. Ze hebben vijf gecertificeerde instellingen geselecteerd waarbij zij toezicht uitvoeren. De WSS is daar de eerste van.
Doel van het toezicht is om te beoordelen in welke mate de GI’s erin slagen te zorgen voor tijdig passende bescherming of begeleiding en hulp van voldoende kwaliteit aan kinderen met een kinderbeschermings- of jeugdreclasserings-maatregel, hoe het bestuur zijn verantwoordelijkheid hierin neemt en om de effecten in beeld te brengen voor jeugdigen en gezinnen als dit onvoldoende lukt.
De inspecties trekken de volgende conclusies: ondanks alle inspanningen en goede intenties van de medewerkers is de kwaliteit van de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering grotendeels onvoldoende. Vanwege onderliggende oorzaken die veelal buiten de invloedsfeer van WSS liggen, geven de Inspecties aan dat zij er geen vertrouwen in hebben dat de WSS alle geconstateerde normafwijkingen binnen afzienbare tijd kan wegnemen. Deze onderliggende oorzaken betreffen onder meer het structurele arbeidsmarkttekort aan gekwalificeerd personeel en een onvoldoende beschikbaarheid en toegankelijkheid van het hulpaanbod. De inspecties achten daarom handhaving bij de WSS geen effectief middel. De inspecties vertrouwen er op dat de WSS naar aanleiding van het rapport verbeteringen binnen de eigen invloedsfeer doorvoert en expliciet aandacht besteed aan de implementatie en borging daarvan. Hierover gaan de inspecties met het bestuur van WSS in gesprek.
De WSS moet op basis van dit rapport binnen acht weken een realistisch verbeterplan opstellen en aan de inspecties sturen. De inspectie verwachten dat de WSS daarin transparant is over de haalbaarheid en duurzaamheid van de verbetermaatregelen.
De komende maanden zullen de inspecties ook de onderzoeken bij vier andere gecertificeerde instellingen afronden en publiceren. Na de zomer volgt een rapport van de inspecties met de rode lijnen uit de vijf instellingsrapporten. In het najaar zal ik een beleidsreactie hierop aan uw Kamer doen toekomen.
De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,
T.H.D. Struycken