De vertraging van het UWV-onderzoek naar de beoordeling van postcovid-patiënten
Schriftelijke vragen
Nummer: 2025D29198, datum: 2025-06-20, bijgewerkt: 2025-06-23 08:06, versie: 2 (versie 1)
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2025Z12880).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: T.J. Bushoff, Tweede Kamerlid (GroenLinks-PvdA)
- Mede ondertekenaar: I.G. Saris, Tweede Kamerlid (Nieuw Sociaal Contract)
- Mede ondertekenaar: M.H. Bikker, Tweede Kamerlid (ChristenUnie)
- Mede ondertekenaar: M.H. Patijn, Tweede Kamerlid (GroenLinks-PvdA)
Onderdeel van zaak 2025Z12880:
- Gericht aan: Y.J. van Hijum, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Gericht aan: Y.J. van Hijum, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Indiener: T.J. Bushoff, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: M.H. Patijn, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: I.G. Saris, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: M.H. Bikker, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2025Z12880
Vragen van de leden Bushoff, Patijn (beiden GroenLinks-PvdA), Bikker (ChristenUnie) en Saris (Nieuw Sociaal Contract) aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de vertraging van het UWV-onderzoek naar de beoordeling van postcovid-patiënten (ingezonden 20 juni 2025).
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht «UWV-onderzoek naar beoordeling postcovid-patiënten vertraagd: «Geen gevoel van urgentie»»?1
Vraag 2
Wat vindt u ervan dat het onderzoek naar hoe mensen met postcovid zijn beoordeeld door het UWV met bijna een jaar is vertraagd, ondanks eerdere toezeggingen om haast te maken? Deelt u de mening dat patiënten met post-covid hier niet op kunnen wachten, gezien de grote impact wanneer zij geen of onvoldoende WIA-uitkering ontvangen?
Vraag 3
Klopt het dat pas in april 2025 is gestart met het verzamelen van gegevens, terwijl de signalen over problematische beoordeling van post-covid patiënten al langer bekend waren?
Vraag 4
Herkent u het geschetste beeld dat er binnen het UWV weinig urgentie lijkt te zijn om dit probleem aan te pakken, ondanks herhaalde oproepen van patiëntenorganisaties, artsen en de Kamer?
Vraag 5
Welke acties zijn in gang gezet sinds in juli 2024 bekend werd dat de medische gegevens van long-covid patiënten onvoldoende werden meegewogen bij de aanvraag voor een WIA-uitkering?2 Is er sindsdien iets veranderd aan de bij- en nascholing van verzekeringsartsen over post-covid en andere post-acute infectieussyndromen?
Vraag 6
Hoe wordt voorkomen dat mensen met post-covid klachten in financiële problemen raken omdat zij geen of onvoldoende uitkering ontvangen?
Vraag 7
Deelt u de zorgen van patiëntenorganisaties en artsen dat het UWV de complexiteit van post-covid klachten structureel onderschat en dat dit het afgelopen jaar nauwelijks aantoonbaar verbeterd is?
Vraag 8
Hoeveel mensen met post-covid klachten zijn sinds 2021 beoordeeld voor een WIA-uitkering en hoeveel daarvan zijn (gedeeltelijk) afgewezen? Hoeveel van deze afwijzingen zijn later herzien of aangevochten?
Vraag 9
In hoeverre heeft het grote tekort aan UWV-keuringsartsen3 invloed op de (her)keuring van post-covid patiënten? Kunt u aangeven of deze groep mensen hierdoor nog langer moet wachten op een eerlijke beoordeling?
Vraag 10
Is de standaard Duurbelastbaarheid uit 2015 wat u betreft nog actueel genoeg? Klopt het dat moeilijk te objectiveren aandoeningen zoals longcovid, ME/CVS en andere postvirale aandoeningen ontbreken in de huidige richtlijn? Zo ja, betekent dit wat u betreft dat de richtlijn herzien moet worden?
Vraag 11
Bent u bereid om, vooruitlopend op de resultaten van het onderzoek, te kijken naar tijdelijke aanpassingen in het beoordelingskader van het UWV, waarbij bijvoorbeeld het oordeel van de behandelend arts zwaarder weegt?
Vraag 12
Deelt u de mening dat een structurele oplossing nodig is voor de erkenning en beoordeling van postvirale aandoeningen, en dat deze problematiek breder speelt dan alleen bij post-covid? Zo ja, welke acties gaat u hiertoe ondernemen?
Vraag 13
Bent u bereid gehoor te geven aan de oproep van Long Covid Nederland en PostCovid NL om in gesprek te gaan om de problemen gezamenlijk aan te pakken?
EenVandaag, 10 juni 2025, «UWV-onderzoek naar beoordeling postcovid-patiënten vertraagd: «Geen gevoel van urgentie»» (eenvandaag.avrotros.nl/artikelen/uwv-onderzoek-naar-beoordeling-postcovid-patienten-vertraagd-geen-gevoel-van-urgentie-160459).↩︎
EenVandaag, 1 juli 2024, «Erkenning van longcovid voor WIA-uitkering gaat vaak mis: «Beoordeling bij driekwart van de patiënten onvoldoende»» (eenvandaag.avrotros.nl/artikelen/erkenning-van-longcovid-voor-wia-uitkering-gaat-vaak-mis-beoordeling-bij-driekwart-van-de-patienten-onvoldoende-150986).↩︎
NOS, 11 juli 2025, «Tekort aan artsen: wachtlijst voor UWV-keuring loopt op tot 100.000 mensen» (nos.nl/artikel/2570747-tekort-aan-artsen-wachtlijst-voor-uwv-keuring-loopt-op-tot-100-000-mensen).↩︎