Sentimentenpeiling obesitasmedicatie
Geneesmiddelenbeleid
Brief regering
Nummer: 2025D30820, datum: 2025-06-30, bijgewerkt: 2025-07-01 16:04, versie: 2 (versie 1)
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: D.E.M.C. Jansen, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ooit Nieuw Sociaal Contract kamerlid)
- Rapportage Ipsos IO Vergoeding van gewichtsverliesmedicatie via het basispakket
- Beslisnota bij Kamerbrief Sentimentenpeiling obesitasmedicatie
Onderdeel van kamerstukdossier 29477 -941 Geneesmiddelenbeleid.
Onderdeel van zaak 2025Z13610:
- Indiener: D.E.M.C. Jansen, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2025-07-02 13:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-09-03 10:15: Procedurevergadering VWS (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Preview document (🔗 origineel)
29 477 Geneesmiddelenbeleid
29 689 Herziening Zorgstelsel
Nr. 941 Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 30 juni 2025
Hierbij stuur ik uw Kamer het rapport van Ipsos I&O over een sentimentenpeiling over de vergoeding van obesitasmedicatie die dit bureau in opdracht van toenmalig minister van VWS heeft uitgevoerd. In deze peiling werd een representatief panel (van 1441 respondenten) gevraagd naar de verschillende sentimenten en overwegingen die komen kijken bij het wel of niet vergoeden van obesitasmedicatie vanuit het basispakket.
Bevindingen rapport
Overgewicht wordt gezien als een groot probleem, met gevolgen voor de gehele samenleving. Hoewel de rol en verantwoordelijkheid van mensen zelf bij hun gewicht als het belangrijkste wordt gezien, dient de overheid wel een helpende rol te vervullen (daar waar het mensen zelf niet lukt) en krijgen ook andere partijen een grote rol toebedeeld. De overheid moet, volgens een grote groep, proberen om een gezond leven te stimuleren én moet mensen met overgewicht helpen met afvallen (als zij dit willen). Niet iedereen is overtuigd van de positieve werking van gewichtsverliesmedicatie.
De meeste Nederlanders (87%) vinden dat medicatie vergoed moet worden (zolang er aan voorwaarden wordt voldaan). Belangrijke voorwaarden voor vergoeden zijn dat een specialist de medicatie voorschrijft, dat de persoon zelf al veel heeft gedaan tegen het overgewicht, dat de persoon weinig tot niets aan de oorzaken van overgewicht kan doen en dat de persoon tegelijkertijd ook zijn of haar leefstijl aanpast.
Als aan Nederlanders expliciet wordt gevraagd hoe zij tegen het vergoeden in het algemeen aankijken, zien we dat het geven van informatie over de premieverhoging weinig impact heeft op hun oordeel. Een meerderheid vindt dat, ook als de medicatie vergoed wordt, de overheid alsnog (nog) meer moet doen om overgewicht te voorkomen. Vergeleken met andere voorwaarden, wordt dit door een vrij kleine groep als harde voorwaarde gezien voor het vergoeden van medicatie.
Achtergrond rapportage
De opdracht is (mede) gegeven in opvolging van het (negatieve) pakketadvies van het Zorginstituut Nederland over Wegovy van vorig jaar1. Daarin adviseerde het Zorginstituut de toenmalige minister om, in afwachting van een nieuw advies, een maatschappelijke dialoog te voeren over dit thema. Ik verwacht later dit jaar nieuwe adviezen van het Zorginstituut over de obesitasmedicatie Wegovy en Mounjaro. Omdat deze middelen potentieel een grote impact hebben op patiënt en maatschappij, vind ik het net zoals het Zorginstituut belangrijk dat er breed wordt nagedacht over het maatschappelijke vraagstuk van de aanpak van overgewicht en obesitas, en de plaats van deze middelen daarin. Ik hoop dat dit rapport daaraan kan bijdragen.
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
D.E.M.C. Jansen