Uitkomsten impactanalyse btw op logies
Herziening Belastingstelsel
Brief regering
Nummer: 2025D31271, datum: 2025-07-01, bijgewerkt: 2025-07-04 11:32, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: T. van Oostenbruggen, staatssecretaris van Financiën (Ooit Nieuw Sociaal Contract kamerlid)
- Impactanalyse BTW-verhoging logies
- Beslisnota bij Kamerbrief inzake uitkomsten impactanalyse btw op logies
Onderdeel van kamerstukdossier 32140 -264 Herziening Belastingstelsel.
Onderdeel van zaak 2025Z13797:
- Indiener: T. van Oostenbruggen, staatssecretaris van Financiën
- Volgcommissie: vaste commissie voor Economische Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Financiën
- 2025-07-03 14:45: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-09-11 10:00: Procedurevergadering Financiën (Procedurevergadering), vaste commissie voor Financiën
Preview document (🔗 origineel)
Geachte voorzitter,
Tijdens de behandeling van het Belastingplan 2025 door uw Kamer, heb ik uw Kamer toegezegd om een impactanalyse uit te laten voeren naar de gevolgen van de btw-verhoging op logiesverstrekking. Deze analyse is uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau, Significant APE. Middels deze brief licht ik de resultaten van de impactanalyse nader toe en deel ik de analyse met uw Kamer.
Uitkomsten Impactanalyse
Significant APE heeft op basis van verschillende methodes een analyse uitgevoerd naar de gevolgen van de btw-verhoging op logies. Uit de data-analyse van de historische ontwikkeling van het aantal overnachtingen blijkt dat consumenten bij kleine prijsverhogingen waarschijnlijk in zeer beperkte mate minder overnachtingen boeken. Tegelijk blijkt uit de enquête over deze verhoging dat consumenten juist prijsgevoelig zijn bij een prijsstijging als gevolg van de btw-verhoging. Significant geeft hierbij aan dat het effect in werkelijkheid kleiner kan zijn doordat geënquêteerden hun gedrag overschatten. Een lagere vraag naar overnachtingen leidt ook tot een afname van de omzet van hotels en vakantieparken. Significant APE geeft daarbij aan dat een eventueel omzetverlies zal afhangen van segment, regio en type vakantie. Zo zijn budgetovernachtingen prijsgevoeliger dan overnachtingen in het luxesegment.
Vervolg
Het kabinet heeft altijd onderkend dat het afschaffen van een verlaagd btw-tarief voor de betrokken sector impactvol is omdat een fiscaal voordeel ten opzichte van andere producten of diensten verdwijnt. Uit deze impactanalyse blijkt dit ook. Tegelijkertijd moet ook in ogenschouw genomen worden dat de doelmatigheid van het verlaagde btw-tarief niet bepaald kon worden in de evaluatie, maar dat de onderzoekers hebben aangegeven dat het waarschijnlijk geen doelmatig instrument is om de consumptie van bemoeigoederen te vergroten.1 Daarnaast wendt het kabinet de middelen die hiermee vrijkomen aan voor maatregelen op het gebied van koopkracht. Bijgevoegde impactanalyse leidt daarom ook niet tot een heroverweging van de maatregel.
De impactanalyse geeft een ex ante inschatting van de gevolgen van de btw-verhoging voor logiesverstrekking. De daadwerkelijke effecten worden vanaf volgend jaar gemonitord, zoals aangekondigd in de Strategische Evaluatie Agenda (SEA) die is meegestuurd met de afgelopen begroting. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van de in dit onderzoek gebruikte data en methodes.
Hoogachtend,
de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit, Belastingdienst en
Douane, T. van Oostenbruggen |
|
---|---|
Kamerstukken II 2022/23, 32140, nr.151↩︎