Publicatie en openstelling 'Sanering garnalenvisserij'
Zee- en kustvisserij
Brief regering
Nummer: 2025D32118, datum: 2025-07-03, bijgewerkt: 2025-07-04 10:17, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.F. Rummenie, staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Onderdeel van kamerstukdossier 29675 -235 Zee- en kustvisserij.
Onderdeel van zaak 2025Z14148:
- Indiener: J.F. Rummenie, staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2025-09-02 15:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-09-10 11:15: Procedurevergadering LVVN (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Preview document (š origineel)
Geachte Voorzitter,
Graag informeer ik uw Kamer dat ik voor de regeling āSanering garnalenvisserijā op 11 juni 2025 een goedkeuringsbesluit heb ontvangen van de Europese Commissie. Ik heb de regeling vastgesteld en deze wordt op 4 juli 2025 gepubliceerd in de Staatscourant. De regeling zal worden opengesteld van 3Ā november 2025 tot en met 2 februari 2026. Uw Kamer is eerder geĆÆnformeerd over de saneringsregeling (brief van 28 juni jl. met Kamerstuk 36 410 XIV, nr.Ā 101).
De (garnalen)visserijsector is van wezenlijk belang voor de lokale economieën en culturele identiteit van Nederland en zijn kustgemeenschappen. De garnalenvisserij kent echter ook grote uitdagingen. In recente jaren heeft de sector te maken gehad met lage garnalenvangsten en hoge brandstofprijzen. In 2023 maakte de garnalenvloot het meeste verlies van alle visserijsectoren in Nederland, namelijk ⬠8 miljoen. Een groot deel van de garnalenvissers vist daarnaast in de Natura 2000-gebieden langs de Nederlandse kust, waar zij te maken hebben met aanvullende voorwaarden om de natuur te beschermen. Zij staan daarbij ook voor grote investeringskeuzes zoals de keuze om verder te verduurzamen door een SCR-katalysator aan te schaffen en te installeren.
De vrijwillige saneringsregeling biedt aan garnalenvissers de mogelijkheid om hun visserijactiviteiten te beĆ«indigen indien zij dat willen. Hiermee wordt ook perspectief geboden voor die vissers die door willen blijven vissen. Zoān vijftig vissers hebben aangegeven te overwegen gebruik te maken van de saneringsregeling (zie ook brief van 31 maart jl. met Kamerstuk 33 576, nr. 443). Pas als de uitvoering van de regeling volledig is afgerond, zal er duidelijkheid zijn over het totaal aantal gesaneerde vaartuigen.
Voorwaarden saneringsregeling
Voor de vrijwillige saneringsregeling is een budget beschikbaar van ā¬Ā 49,5Ā miljoen. Hieruit wordt zowel de regeling en de uitvoering als het flankerend beleid betaald. De regeling wordt opengesteld met een budget van ⬠40 miljoen. De verwachting is dat alle vissers die deel willen nemen aan de regeling en voor deelname in aanmerking komen, dat met dit budget ook kunnen doen. Indien het budget van ⬠40 miljoen toch ontoereikend blijkt, kan dit worden opgehoogd uit de resterende middelen van de ⬠49,5 miljoen. De resterende ⬠9,5 miljoen kan, na vermindering met de uitvoeringskosten, eventueel worden ingezet voor flankerend beleid.
Het subsidieplafond zal worden verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.
De regeling zal worden opengesteld voor eigenaren van vissersvaartuigen waarop een garnalenvergunning geregistreerd is. De belangrijkste voorwaarden die gelden bij deze sanering zijn:
De vangst met het vaartuig waarvoor de aanvraag wordt gedaan, bestond in 2022, 2023 of 2024 voor minimaal 70% uit garnalen.
Er is in de twee kalenderjaren voorafgaand aan de aanvraag minimaal 58Ā dagen per jaar gevist met het vaartuig waarvoor de aanvraag wordt gedaan.
Het gesaneerde vaartuig wordt gesloopt en uitgeschreven uit het Nederlands Register van Vissersvaartuigen (hierna: visserijregister).
De in het kader van het visserijbeleid verleende garnalenvergunningen, visvergunningen en vismachtigingen worden ingetrokken.
Aanvragers van de saneringssubsidie mogen tot vijf jaar na ontvangst van de subsidie geen enkel ander vaartuig inschrijven in het visserijregister en de vangstcapaciteit van eventueel resterende geregistreerde vissersvaartuigen niet verhogen.
De eigenaar van het gesaneerde vaartuig ontvangt een bedrag van ⬠5.542 per zeedag van 2021, 2022, 2023 of 2024 minus een bedrag van ⬠5.072 per brutoton (BT) van diens vaartuig. Ontvangsten voor de sloop van het vaartuig worden daarop in mindering gebracht. Het uitkoopbedrag is gebaseerd op het verwachte inkomensverlies dat is berekend door Wageningen Economic Research. Dit rapport wordt zo snel als mogelijk na publicatie van de saneringsregeling in de Staatscourant gepubliceerd.
Tot slot wil ik graag benadrukken dat een keuze om te saneren voor een visser niet gemakkelijk is. Ik hoop dat deze saneringsronde voor vissers die willen stoppen een uitkomst biedt om hun onderneming te beƫindigen. Ik zal mij blijven inzetten voor de vissers die doorgaan, zodat deze mooie sector behouden blijft. Visserij hoort bij Nederland en daar sta ik voor.
Jean Rummenie
Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur