Signalen rondom criminele prostitutienetwerken in asielzoekerscentra
Vreemdelingenbeleid
Brief regering
Nummer: 2025D33021, datum: 2025-07-09, bijgewerkt: 2025-07-10 13:23, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M.C.G. Keijzer, minister voor Asiel en Migratie (Ooit BBB kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 19637 -3453 Vreemdelingenbeleid.
Onderdeel van zaak 2025Z14436:
- Indiener: M.C.G. Keijzer, minister voor Asiel en Migratie
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Asiel en Migratie
- 2025-09-11 13:00: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Asiel en Migratie
Preview document (š origineel)
In het commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid van 12 maart jl. heeft mijn ambtsvoorganger uw Kamer toegezegd u te informeren over de uitkomsten van een gesprek met het COA over signalen rondom criminele prostitutienetwerken in asielzoekerscentra1.
In een recent artikel van de Correspondent over het beleid ten aanzien van overlastgevende asielzoekers wordt een signaal gedeeld over criminele prostitutienetwerken die hun slachtoffers zouden āstallenā in azcās, om ze vervolgens op te halen als er een bordeel voor ze is gevonden. Dit is een ernstig signaal dat ik uiterst serieus neem en tot op de bodem laat uitzoeken. Hieronder volgt een reactie vanuit het COA op dit signaal en een toelichting van de maatregelen die het COA en Nidos nemen tegen mensenhandel ā en smokkel.
Het signaal over criminele prostitutienetwerken in azcās is zorgwekkend. Het is al langer bekend dat er een risico bestaat op mensenhandel rondom azcās. Asielzoekers zijn immers kwetsbaar voor mensenhandel. Het COA heeft voor zover bekend geen specifieke meldingen ontvangen waaruit zou blijken dat criminele prostitutie-netwerken gebruik maken van de asielprocedure om hun slachtoffers tijdelijk bij het COA te laten verblijven (āte stallenā).Ā Dat neemt niet weg dat het COA dit signaal zeer serieus neemt en direct onder de aandacht van medewerkers heeft gebracht. Zij zijn gevraagd hier zeer alert op te zijn. Ik heb mijn departement gevraagd om extra alert te zijn op dergelijke signalen. Ook neem ik dit onderwerp mee in de gesprekken die ik met COA heb.
Daarnaast zet het COA zich onverminderd in om mensenhandel- en smokkel op diverse manieren tegen te gaan, te signaleren en te melden. Ten eerste wordt er ingezet op het trainen en motiveren van medewerkers om mensenhandel- en smokkel te signaleren en melden. Het COA streeft ernaar om op iedere locatie minstens ƩƩn contactpersoon mensenhandel- en smokkel te hebben die aanvullende training gevolgd heeft en collegaās kan begeleiden om met bewoners het gesprek aan te gaan over de risicoās van mensenhandel. Daarnaast werkt het COA intensief samen met partners als de politie en de Koninklijke Marechaussee en worden signalen aan hen doorgegeven. Het COA stemt regelmatig af met de (wijk)politie om de algemene situatie op en rondom een opvanglocatie te bespreken. In dit contact kunnen ook signalen over mogelijke mensenhandel besproken worden.
Tot slot informeert het COA ook bewoners zelf over mogelijke risicoās van mensenhandel en worden (potentiĆ«le) slachtoffers passend begeleid.
Zoals hierboven al werd onderstreept, zijn asielzoekers kwetsbaar voor mensenhandel. Dit geldt absoluut ook voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). Ze zijn zonder hun ouders naar Nederland gekomen, waarbij ze onderweg en in Nederland in meer of mindere mate en al dan niet naar eigen keuze afhankelijk zijn geworden van derden.
Voor amv met (risico op) betrokkenheid bij mensenhandel, eerwraak of huiselijk geweld of voor kindbruiden bestaat de beschermde opvang, waar amv geplaatst kunnen worden na een indicatie door Nidos of signalen van mogelijk slachtofferschap door de IND of AVIM. In de beschermde opvang worden diverse samenhangende maatregelen getroffen: enerzijds ter bescherming tegen mensenhandel en -smokkel en anderzijds ter verhoging van de veiligheid van de jongeren. Het doel is hen beschermen en weerbaar maken om te voorkomen dat ze worden uitgebuit of verdwijnen. Daarbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat het jongeren in de asielopvang vrij staat de opvang te verlaten. Opvang vindt niet plaats in een gesloten omgeving, ook niet in de beschermde opvang. Dat maakt dat het vertrek van amvās met onbekende bestemming nooit helemaal kan worden voorkomen.
De Minister voor Asiel en Migratie,
M.C.G. Keijzer
TZ202503-029ā©ļø