[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda informele JBZ-Raad 22-23 juli 2025

JBZ-Raad

Brief regering

Nummer: 2025D33254, datum: 2025-07-10, bijgewerkt: 2025-07-11 11:58, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32317 -967 JBZ-Raad.

Onderdeel van zaak 2025Z14530:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Hierbij bieden wij uw Kamer de geannoteerde agenda aan van de informele Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ-Raad) van 22-23 juli a.s. in Kopenhagen. De minister van Justitie en Veiligheid, de minister van Asiel en Migratie, de staatssecretaris van Rechtsbescherming en de minister voor Asiel en Migratie-Van Hijum zullen hier aan deelnemen.

Conform afspraak krijgen de Kamers hierbij ook de kwartaalrapportage van het tweede kwartaal 2025 van de JBZ-wetsvoorstellen.

Ministeriële bijeenkomst – Europese Havenalliantie

Voorafgaand aan de informele JBZ-Raad organiseert het Deense voorzitterschap op 21 juli a.s. een ministeriele bijeenkomst van de Europese Havenalliantie over publiek-private samenwerking. Zoals uw Kamer weet, bestaat de Europese Havenalliantie uit drie pijlers die gericht zijn op de Douane, rechtshandhaving en publiek-private samenwerking. De pijler publiek-private samenwerking van de Havenalliantie is een platform waar nationale autoriteiten, rechtshandhaving, havenbedrijven en betrokkenen in de maritieme logistieke keten samenkomen om een vuist te maken tegen georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Een belangrijk aspect daarbij is het weerbaarder maken van logistieke knooppunten als zeehavens tegen drugssmokkel. Het Deense voorzitterschap brengt de betrokken partijen samen om vooruit te kijken wat nodig is om de Europese Havenalliantie toekomstbestendig te maken. Ook kan de bijeenkomst een belangrijke bijdrage leveren aan de Europese Havenstrategie die de Europese Commissie heeft aangekondigd voor 2026.

Nederland speelt vanwege haar expertise op het gebied van havenveiligheid een waardevolle rol in het bevorderen van weerbaarheid van de Europese havens. De Nederlandse inzet voor de toekomst van de Europese Havenalliantie is vervat in het non-paper dat op 25 april jl. met uw Kamer is gedeeld1. Dit ziet onder andere op het waarborgen van een uniforme, adequate beveiliging van de Europese havens, het versterken van rapportage- en monitoringstools, het verbeteren van detectie van corruptie in de havens, het bevorderen van samenwerking met bron- en transitlanden en het delen van informatie tussen relevante organisaties.

Raadsaanbeveling lange termijnstrategie ontheemden uit Oekraïne

Op 4 juni jl. heeft de Europese Commissie een Raadsaanbeveling gepresenteerd voor een gecoördineerde aanpak van een overgang uit de tijdelijke bescherming. Naar verwachting zal het Voorzitterschap deze Raadsaanbeveling ter besluitvorming voorleggen op het Comité van Permanente Vertegenwoordigers van 23 juli a.s. Het kabinet is voornemens in te stemmen. In de aanbeveling ligt de focus op een transitie van tijdelijke bescherming naar andere legale statussen, het ondersteunen van terugkeer van ontheemden naar en re-integratie in Oekraïne, informatieverstrekking en verbetering van de onderlinge coördinatie tussen lidstaten en Oekraïne. Met de aanbeveling wordt een kader gecreëerd waarbinnen aan lidstaten ruimte wordt gegeven voor nadere invulling. Zoals ook aangegeven in de eerder met uw Kamer gedeelde kabinetsappreciatie2 acht het kabinet een gemeenschappelijk kader en Europese coördinatie essentieel voor een effectieve aanpak en om het risico op secundaire migratiestromen te beperken. Tevens sluit de Raadsaanbeveling aan bij het langetermijnbeleid op onder andere de terugkeer van ontheemden uit Oekraïne dat het kabinet momenteel nationaal nader uitwerkt. Het is de verwachting dat de Raadsaanbeveling door een meerderheid van lidstaten gesteund zal worden.

Vervolg samenwerking EVRM-brief

Nederland heeft tijdens de JBZ-Raad van 13 juni jl. aangegeven de geest van de brief van Denemarken en Italië en andere lidstaten over het EVRM te steunen en open te staan voor dialoog. Nederland heeft daarbij aangegeven niet op de stoel van de rechter te willen zitten. Tijdens de migratiebijeenkomst en marge van de Europese Raad van 26 juni jl. heeft de minister-president aangegeven dat Nederland graag betrokken blijft bij het vervolg van de samenwerking op dit onderwerp. Voor het vervolg van de samenwerking is ook de bredere verkenning die het kabinet zal uitvoeren over de modernisering of herziening van verdragen relevant. Hiermee handelt het kabinet in lijn met de moties Eerdmans, en Van Zanten en Boomsma.

Kopgroep Dublin

Met het oog op de naderende inwerkingtredingsdatum (juni 2026) van de wetgeving van het Asiel- en Migratiepact en de start van de daarbij horende eerste asiel- en migratierapportagecyclus in het najaar, is het voor het kabinet van groot belang dat lidstaten werken aan betere implementatie van de regels van de Dublin-verordening. Het kabinet heeft op meerdere momenten en gezamenlijk met gelijkgezinde lidstaten de Commissie opgeroepen hier een actieve rol in te nemen zal ook op deze aankomende JBZ-raad deze boodschap uitdragen. Daarbij vraagt het kabinet in het bijzonder aandacht voor de clausule die in de Asiel- en Migratiemanagementverordening is opgenomen dat systemische tekortkomingen bij lidstaten in de naleving van de asiel- en migratiewetgeving gevolgen kunnen hebben voor de aanspraak die lidstaten kunnen maken op solidariteit onder het solidariteitsmechanisme van het Pact. Het kabinet trekt daarbij waar mogelijk op met gelijkgezinde lidstaten zoals Frankrijk en Duitsland en handelt hiermee in lijn met de motie van Dijk3.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

D.M. van Weel

De Staatssecretaris Rechtsbescherming,

T.H.D. Struycken

Minister van Asiel en Migratie,

D.M. van Weel

Minister voor Asiel en Migratie,

Y.J. van Hijum

Minister voor Asiel en Migratie,

M.C.G. Keijzer


  1. Non-paper van de coalitie van zeven landen (C7) voor de European Ports Alliance, 25 april 2025, Kamerstukken II, 2024-25, 22112 nr. 4042.↩︎

  2. Kamerstukken 2024 – 2025, nr. 19637-3451.↩︎

  3. Motie van het lid Van Dijk, Kamerstukken 2024-2025, nr. 36410-87.↩︎