Nederlandse inzet G20 2025
Brief regering
Nummer: 2025D07703, datum: 2025-02-21, bijgewerkt: 2025-02-21 15:21, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C.C.J. Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken (Ooit Nieuw Sociaal Contract kamerlid)
Onderdeel van zaak 2025Z03419:
- Indiener: C.C.J. Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
Preview document (🔗 origineel)
Geachte voorzitter,
Met deze brief informeer ik uw Kamer, mede namens de minister-president, over de agenda en uitnodigingen van G20 voorzitter Zuid-Afrika en de Nederlandse inzet daarbij. Uw Kamer is eerder op de hoogte gesteld van de Nederlandse deelname aan het Zuid-Afrikaanse G20-jaar.1
Zuid-Afrika heeft op 1 december 2024 de rol van G20-voorzitter overgenomen en continueert de agenda van voorgaande G20-voorzitters Brazilië (2024), India (2023) en Indonesië (2022). Deze was gericht op de belangen van opkomende economieën. Zuid-Afrika prioriteert daarbij i) inclusieve economische groei, klimaatverandering, industrialisatie, werkgelegenheid en tegengaan van ongelijkheid, ii) voedselzekerheid, iii) kunstmatige intelligentie en innovatie. Daarbij zet Zuid-Afrika de bestaande G20-werkgroepen (ambtelijk en ministerieel) voort en initieert het voor de duur van zijn voorzitterschap overkoepelende task forces op elk van de drie hiervoor genoemde prioriteiten. Zuid-Afrika is als laatste G20-lid voor het eerst voorzitter en is daarmee van plan om stil te staan bij de belangrijkste G20-uitkomsten en hoe verder bij de volgende cyclus van voorzitterschappen in het forum. Het overkoepelende thema van het Zuid-Afrikaanse voorzitterschap is ‘solidarity, equality and sustainable development’, ofwel solidariteit, gelijkheid en duurzame ontwikkeling.
Zuid-Afrika heeft aangekondigd2 dat Egypte, Nigeria, Noorwegen, Ierland, Verenigde Arabische Emiraten, Spanje, Singapore dezelfde uitnodiging als Nederland voor deelname aan alle G20-bijeenkomsten hebben ontvangen. Daarnaast zijn in ieder geval Portugal, Denemarken, Finland, Nieuw-Zeeland en Zwitserland voor bepaalde thematische bijeenkomsten betrokken.
Het kabinet waardeert de uitnodiging van voorzitter Zuid-Afrika om aan alle G20-bijeenkomsten deel te nemen. Als open en internationaal georiënteerde economie die voor zijn welvaart afhankelijk is van andere landen is het voor Nederland belangrijk om aangesloten te blijven op discussies op de G20-agenda. Afspraken die de grootste economieën op aarde binnen de G20 maken hebben een brede internationale impact en raken aan de effectiviteit van het Nederlands beleid. Daarnaast is deelname aan de G20 een gelegenheid voor het kabinet om in te zetten op het versterken van banden met opkomende landen in de wereld.
Het kabinet onderstreept dat sinds de aanvang van de oorlog van Rusland in Oekraïne er in EU- en G7-verband afspraken zijn gemaakt over de omgang met Rusland in multilaterale fora. Deze landen, inclusief Nederland, laten Russische uitlatingen die de oorlog in Oekraïne rechtvaardigen niet onweersproken. Het kabinet blijft zich ook in de G20 aan deze afspraken houden.3
Als gast van de voorzitter heeft Nederland in mindere mate een beslissende rol in het forum dan de G20-leden. Wel zal het kabinet zich inspannen om het Zuid-Afrikaanse G20-voorzitterschap waar mogelijk te ondersteunen, met inachtneming van de geldende internationale afspraken. Daarbij gelden in de bijgevoegde tabel per G20 werkgroep/taskforce aandachtspunten van het kabinet.
De minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp |
---|
Kamerstuk 32 429 nr. 31↩︎
Question to the Minister of International Relations - NW1538 | PMG↩︎
Kamerstuk 32429, nr. 26↩︎