SCoPAFF-vergadering gewasbeschermingsmiddelen maart 2025
Gewasbeschermingsbeleid
Brief regering
Nummer: 2025D09875, datum: 2025-03-10, bijgewerkt: 2025-03-17 14:23, versie: 3 (versie 1, versie 2)
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27858-704).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Onderdeel van kamerstukdossier 27858 -704 Gewasbeschermingsbeleid.
Onderdeel van zaak 2025Z04261:
- Indiener: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2025-03-11 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-03-17 12:00: Landbouw- en Visserijraad (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2025-03-19 10:00: Landbouw- en Visserijraad OMGEZET in schriftelijk overleg (Commissiedebat), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2025-03-26 11:15: Procedurevergadering LVVN (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 |
27 858 Gewasbeschermingsbeleid
Nr. 704 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, VISSERIJ, VOEDSELZEKERHEID EN NATUUR
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 10 maart 2025
Hierbij informeer ik uw Kamer over de voorgenomen Nederlandse standpunten inzake de onderwerpen die ter stemming worden voorgelegd aan het eerstvolgende Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over regelgeving voor gewasbescherming. Het overleg vindt plaats op 11 en 12 maart 2025. De standpunten zijn ambtelijk voorbereid met de Ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (lenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op basis van advisering door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
De onderstaande punten staan op de agenda ter (mogelijke) stemming (de zogenaamde B-punten).
De stof Flufenacet
Deze stof wordt gebruikt als herbicide. In Nederland zijn 11 middelen op basis van deze werkzame stof toegelaten voor gebruik in diverse soorten aardappelen en granen. De Europese Commissie (EC) stelt voor de goedkeuring van deze stof niet te verlengen, vanwege mogelijke hormoonontregelende en reprotoxische eigenschappen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel, maar adviseert wel om te pleiten voor een kortere respijtperiode dan de voorgestelde 6 en 12 maanden voor respectievelijk het intrekken van de toelating en de aflever- en opgebruiktermijn.
De Nederlandse delegatie is voornemens om, in lijn het Ctgb advies, in te stemmen met het voorstel van de EC en hierbij te pleiten voor een kortere termijn voor intrekken van de toelating en de aflever- en opgebruiktermijn.
De laag-risico stof Elementair ijzer
Deze nieuwe stof heeft een beoogd gebruik als slakkenbestrijdingsmiddel. De EC stelt voor om deze nieuwe werkzame stof goed te keuren als laag-risico stof. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De stof 1-methylcyclopropeen
Deze stof wordt gebruikt als groeiregulator. In Nederland zijn zeven middelen op basis van deze werkzame stof toegelaten voor gebruik in diverse fruit-, groente- en sierteeltgewassen. De EC stelt voor om de goedkeuringsvoorwaarden van deze werkzame stof te wijzigen door de huidige restrictie tot enkel gebruik als na-oogst toepassing in gesloten opslagruimten weg te nemen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De stof Lenacil
Deze stof wordt gebruikt als herbicide. In Nederland is één middel op basis van deze werkzame stof toegelaten voor gebruik in bieten. De EC stelt voor om de goedkeuring van deze werkzame stof te hernieuwen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
Aanpassing Uitvoeringsverordening met de lijst met werkzame stoffen
De EC stelt voor om de lijst met toegelaten werkzame stoffen volgend uit de gewasbeschermingsverordening (EC) 1107/2009 te actualiseren. Van 18 werkzame stoffen die op de lijst staan is de goedkeuringsperiode verlopen en deze mogen ook niet meer worden toegepast. De EC stelt voor om deze stoffen nu van de lijst met goedgekeurde stoffen te verwijderen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
Aanpassing Uitvoeringsverordening met de lijst met stoffen die in aanmerking komen om te worden vervangen
De EC stelt voor om de lijst met toegelaten stoffen die in aanmerking komen om te worden vervangen (candidates for substitution) volgend uit de gewasbeschermingsverordening (EC) 1107/2009 te actualiseren. Van drie werkzame stoffen op de lijst staan is de goedkeuringsperiode verlopen en mogen ook niet meer worden toegepast. De EC stelt voor om deze stoffen nu van de lijst met goedgekeurde stoffen te verwijderen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De tijdelijke verlenging van de goedkeuringsperiode van 25 werkzame stoffen
De EC stelt voor om de goedkeuring van 25 werkzame stoffen tijdelijk te verlengen omdat de besluitvorming buiten de schuld van de aanvrager niet tijdig is afgerond. Deze procedure is vastgelegd in verordening (EC) 1107/2009 (artikel 17). De herbeoordeling van werkzame stoffen is zeer complex en vraagt grote zorgvuldigheid waardoor de procedure langer kan duren dan gewenst. Zonder tijdelijke verlenging zouden al deze werkzame stoffen van de markt worden gehaald zonder dat een zorgvuldig beoordelings- en besluitvormingsproces is doorlopen. Het Ctgb adviseert positief op het voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur,
F.M. Wiersma