[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Kabinetsreactie pleidooi Maatschappelijke Alliantie

Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Brief regering

Nummer: 2025D10071, datum: 2025-03-10, bijgewerkt: 2025-03-18 14:58, versie: 3 (versie 1, versie 2)

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32813-1474).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32813 -1474 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.

Onderdeel van zaak 2025Z04328:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1474 BRIEF VAN DE MINISTER VAN KLIMAAT EN GROENE GROEI

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 maart 2025

Verschillende bedrijven en maatschappelijke organisaties, verenigd in de Maatschappelijke Alliantie1, hebben in februari jl. een pleidooi met het kabinet gedeeld. In deze brief doen zij de oproep voor een consistent, stevig en uitvoerbaar beleidspakket, waarmee de klimaat- en energietransitie gerealiseerd zou kunnen worden. Een helder perspectief is volgens hen dringend nodig voor iedereen in de maatschappij. De Kamer heeft gevraagd om een reactie op dit pleidooi. Het kabinet is momenteel in gesprek over de Voorjaarsnota inclusief de besluitvorming op terrein van klimaat en energie. De voorstellen van de Alliantie neemt het kabinet mee in de voorjaarsbesluitvorming. In deze brief reflecteert het kabinet op de belangrijkste hoofdlijnen uit de brief.

De klimaat- en energietransitie vraagt een grote gezamenlijke inspanning van vele partijen in de samenleving. Het is bemoedigend te zien dat zo’n brede alliantie van organisaties zich heeft georganiseerd en komt tot een krachtig signaal aan de overheid. Dit is belangrijk voor het klimaat- en energiebeleid, om zo met elkaar meters te kunnen maken naar een duurzame economie en samenleving.

De Maatschappelijke Alliantie benadrukt het belang van continuïteit in het beleid en de uitvoering van het klimaatbeleid voor burgers en ondernemers in Nederland. Het kabinet deelt deze visie. Het is gecommitteerd aan de doelen in de Klimaatwet en zet alles op alles om op de korte termijn knelpunten in de uitvoering in den breedte, te helpen weg nemen. Netcongestie en de uitdagingen rondom de warmtetransitie zijn daarin prioriteiten, evenals de betaalbaarheid voor mensen en de concurrentiepositie van bedrijven.

We werken ondertussen door aan het beleid op de midden-lange termijn. Met het aanstaande tweede Klimaatplan schetst het kabinet voor het eerst de koers naar 2050 en de betekenis hiervan voor de beleidsagenda tot en met 2035.

Stilstaan is geen optie, zegt de Alliantie. En dat doen we dus ook niet. In het voorjaar besluiten we over alternatieve maatregelen om terug op het pad te komen naar -55% reductie in 2030 en klimaatneutraliteit daarna. De klimaatwet is ons anker voor stabiel en consistent beleid. Tegelijkertijd is het inherent aan transitiebeleid dat we voortdurend moeten inspelen op factoren die we niet hadden voorzien, of veranderingen in de internationale omgeving die medebepalend zijn voor de transitie in Nederland.

In het voorjaar zal het kabinet duidelijk maken welke alternatieve maatregelen er zullen worden genomen om de randvoorwaarden voor burgers en bedrijven in de transitie te verbeteren en de klimaat- en energiedoelen weer binnen bereik te brengen.

De Minister van Klimaat en Groene Groei,
S.Th.M. Hermans


  1. VNO-NCW, MKB-Nederland, MVO Nederland, FNV, CNV, VNG, Aedes, Netbeheer Nederland, TenneT, Gasunie, Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, Greenpeace, Urgenda, NVDE, Energie Samen, LTO Nederland, de voorzitters van de 5 Uitvoeringsoverleggen Klimaatakkoord, de Duurzame Luchtvaarttafel en het Nationaal Klimaat Platform↩︎