[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Beoordeling aanvullende claim Nationaal Burgerberaad Klimaat

Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Brief regering

Nummer: 2025D10076, datum: 2025-03-10, bijgewerkt: 2025-03-17 15:43, versie: 3 (versie 1, versie 2)

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32813-1475).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32813 -1475 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.

Onderdeel van zaak 2025Z04329:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1475 BRIEF VAN DE MINISTER VAN KLIMAAT EN GROENE GROEI

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 maart 2025

In deze brief informeer ik, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Kamer over de aanvullende claim ingediend door de onafhankelijk voorzitter van het Nationaal Burgerberaad Klimaat.

Het is belangrijk dat mensen invloed en zeggenschap hebben over zaken die hen persoonlijk raken, zoals het klimaat. En dat de stem van burgers daarover gehoord wordt. Daarom hebben Kamer en kabinet het burgerberaad in nauwe samenwerking ontworpen en heeft het kabinet met brede steun het burgerberaad ingesteld.

In het voortgangsoverleg van 8 januari heeft het kabinet de aanvullende budgettaire claim voor de organisatie van het burgerberaad besproken en vragen gesteld over nut en noodzaak. Tijdens het vragenuur van 18 februari is medegedeeld dat het kabinet de claim goed gaat bestuderen en zorgvuldig gaat wegen.

Na een kritische reflectie is het kabinet tot het besluit gekomen om de aanvullende claim niet te honoreren. Hoewel de kosten voor de organisatie van het burgerberaad zijn gestegen wegens de inflatie en stijging van loonkosten, ziet het kabinet in tijden van schaarste geen mogelijkheid om extra budget vrij te maken. Het kabinet vindt dat de organisatie van het burgerberaad binnen het gestelde budget dient te blijven. Hierbij dienen de randvoorwaarden1 die gesteld zijn door Kamer en kabinet als uitgangspunt om keuzes te maken in de activiteiten en voorzieningen voor het burgerberaad.

Het burgerberaad is nu drie keer bijeengekomen. Na de zomer zullen de inzichten en adviezen met het kabinet worden gedeeld.

De Minister van Klimaat en Groene Groei,
S.Th.M. Hermans


  1. Kamerstuk 2023-D01 885, 32 813, nr. 1142.↩︎