Vergadering Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over regelgeving voor gewasbescherming 9-10 juli 2025
Gewasbeschermingsbeleid
Brief regering
Nummer: 2025D31792, datum: 2025-07-03, bijgewerkt: 2025-07-03 13:38, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Onderdeel van kamerstukdossier 27858 -716 Gewasbeschermingsbeleid.
Onderdeel van zaak 2025Z14008:
- Indiener: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2025-07-07 12:00: Landbouw- en Visserijraad (formeel),14 juli (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2025-09-02 15:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-09-10 11:15: Procedurevergadering LVVN (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Preview document (🔗 origineel)
Geachte Voorzitter,
Hierbij informeer ik uw Kamer over de voorgenomen Nederlandse standpunten inzake de onderwerpen die ter stemming worden voorgelegd aan het eerstvolgende Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over regelgeving voor gewasbescherming. Het overleg vindt plaats op 9 en 10 juli 2025. De standpunten zijn ambtelijk voorbereid met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (lenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op basis van advisering door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
De onderstaande punten staan op de agenda ter (mogelijke) stemming (de zogenaamde B-punten).
Wijziging van de etiketteringsvoorschriften voor
gewasbeschermingsmiddelen
De Europese Commissie (EC) stelt voor de huidige voorschriften over de
etikettering van gewasbeschermingsmiddelen te herzien. Belangrijkste
wijzigingen zijn de verplichting voor de toelatinghouder tot het ter
beschikking stellen van een digitale versie van het etiket, het opnemen
van een kleurenschema op basis van het gevaarsprofiel van de werkzame
stof(fen) in het middel en het opnemen van een bijenpictogram voor
middelen die bij verkeerd gebruik gevaarlijk kunnen zijn voor bijen.
Verder zijn de lijsten bijgewerkt met geharmoniseerde attenderings- en
risicoreducerende zinnen die lidstaten bij de toelating kunnen
voorschrijven. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De
Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel
van de EC.
Werkprogramma beschermstoffen en synergisten
Dit betreft een voorstel van de EC voor een werkprogramma om beschermstoffen en synergisten (versterken de werking) geleidelijk te beoordelen. Dit betreft een aparte categorie stoffen waarvoor de gewasbeschermingsverordening (net als voor werkzame stoffen) voorschrijft dat zij moeten zijn goedgekeurd voordat ze als onderdeel van de formulering van een gewasbeschermingsmiddel mogen worden gebruikt (Kamerstuk 27858, nr. 645). Beschermstoffen en synergisten moeten aan dezelfde goedkeuringsvoorwaarden voldoen als werkzame stoffen. Wel zijn extra vereisten toegevoegd betreffende het aantonen van de beschermende, respectievelijk synergistische werking van deze soorten stoffen.
Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De laagrisicostof koolzaadolie
Deze stof wordt gebruikt als insecticide en acaricide. In Nederland zijn 24 middelen op basis van deze werkzame stof toegelaten voor gebruik in verschillende fruit- en groentegewassen, sierteelt en niet-professioneel gebruik in en om het huis. De EC stelt voor om de goedkeuring van deze laagrisicostof te hernieuwen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De werkbare stof milbemectin
Deze stof wordt gebruikt als insecticide en acaricide. In Nederland is 1 middel op basis van deze werkzame stof toegelaten voor gebruik in verschillende sierteeltgewassen, aardbeien en pitvruchten. De EC stelt voor om de goedkeuring van deze stof te hernieuwen waarbij, waar nodig, als voorwaarden voor gebruik risicobeperkende maatregelen moeten worden opgenomen om spuitdrift naar omliggende aquatische en terrestrische gebieden te reduceren. Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
Intrekken van de tijdelijke verlenging van de goedkeuring van penthiopyrad
De EC stelt voor om de eerdere procedurele verlenging van de goedkeuringsperiode voor deze stof terug te draaien, omdat de aanvrager heeft aangegeven dat zij de aanvraag voor verlenging van de goedkeuring niet langer ondersteunt. Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
Tijdelijke verlenging van de goedkeuringsperiode van 19 werkzame stoffen
De EC stelt voor om de goedkeuring van 19 werkzame stoffen tijdelijk te verlengen omdat de besluitvorming buiten de schuld van de aanvrager niet tijdig is afgerond. Deze procedure is vastgelegd in verordening EG 1107/2009 (artikel 17). De herbeoordeling van werkzame stoffen is zeer complex en vraagt grote zorgvuldigheid waardoor de procedure soms langer duurt dan voorzien en gewenst. Zonder tijdelijke verlenging zouden al deze werkzame stoffen van de markt worden gehaald zonder dat een zorgvuldig beoordelings- en besluitvormingsproces is doorlopen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
Hoogachtend,
Femke Marije Wiersma
Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur