[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Kennisdeskstudie voor coëxistentiemaatregelen voor NGT-2 planten en biologische sector

Beleidsnota Biotechnologie

Brief regering

Nummer: 2025D31995, datum: 2025-07-03, bijgewerkt: 2025-07-03 19:45, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 27428 -410 Beleidsnota Biotechnologie.

Onderdeel van zaak 2025Z14104:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Geachte Voorzitter,

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de publicatie van het bijgevoegde rapport. Dit is een kennisdeskstudie dat is uitgevoerd door de Wageningen Universitiy and Research (WUR) en het Louis Bolk Instituut. De studie richt zich op het in kaart brengen van mogelijke vermengingsroutes van NGT-gewassen in gangbare en biologische teelt en mogelijke co-existentiemaatregelen voor NGT categorie 2 gewassen.

In het NGT-voorstel van de Europese Commissie is een verplichting voor lidstaten opgenomen dat zij maatregelen moeten nemen om de ongewenste aanwezigheid van NGT categorie 2 planten te voorkomen. Om Nederland goed voor te bereiden op de eventuele implementatie van deze verplichting is het belangrijk om mogelijke vermengingsroute en coexistentiemaatregelen goed in kaart te brengen. Dit was ook een nadrukkelijke wens van de biologische sector.

Momenteel onderhandelen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad in het triloog over het NGT-voorstel. Het is dus niet met zekerheid te zeggen hoe een eventuele NGT-verordening daadwerkelijk vorm zal worden gegeven. Zo is er bijvoorbeeld in de algemene oriëntatie van de Europese Raad opgenomen dat er voor categorie 2 een opt out voor lidstaten mogelijk moet zijn, wat betekent dat lidstaten de cultivatie voor categorie 2 NGT planten kunnen verbieden. Dergelijke wijzigingen kunnen allemaal impact hebben op hoe we de resultaten van dit rapport mee kunnen nemen. Ik kan daarom nu nog niet duiden hoe de resultaten uit dit rapport mee zullen worden genomen, wel kan dit rapport dienen als voorbereiding voor de implementatie van een eventuele NGT-verordening in de toekomst.

Jean Rummenie

Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur