Planning en voortgang Algoritmeregister impactvolle algoritmen LVVN
Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
Brief regering
Nummer: 2025D34018, datum: 2025-07-17, bijgewerkt: 2025-07-18 08:43, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Onderdeel van kamerstukdossier 26643 -1375 Informatie- en communicatietechnologie (ICT).
Onderdeel van zaak 2025Z14782:
- Indiener: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Volgcommissie: vaste commissie voor Digitale Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2025-09-10 11:15: Procedurevergadering LVVN (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Preview document (🔗 origineel)
Geachte Voorzitter,
Uw Kamer heeft per aangenomen motie van het lid Six Dijkstra1 gevraagd om elk departement een brief te laten versturen met daarin een plan voor de registratie van impactvolle algoritmen (categorie B in de handreiking algoritme register), boven op de plannen voor het registreren van hoog-risico AI systemen (categorie A). Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) streeft naar een volledig en actueel overzicht, met als resultaat een vollediger Algoritmeregister. Hiervoor wordt in deze brief een planning gegeven.
Huidige vulling door Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN)
Op dit moment bevat het Algoritmeregister 2 algoritmes van organisaties die onder LVVN vallen. Het gaat om een algoritme van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (1) en het Kerndepartement LVVN (1).
Aanpak
Om het register gevuld te krijgen moeten organisaties verschillende stappen doorlopen.
Allereerst moeten alle algoritmes binnen een organisatie geïnventariseerd worden.
Vervolgens bepalen we welke risicoclassificaties van toepassing zijn en welke algoritmes geregistreerd moeten worden. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan de hoog-risico AI-systemen zoals gedefinieerd in de AI-verordening.
Uw Kamer is eerder geïnformeerd over het streven om alle hoog-risico AI-systemen uiterlijk eind 2025 geregistreerd te hebben. Over dit doel zijn rijksbrede afspraken gemaakt.2 Conform de motie Dekker-Abdulaziz van uw Kamer3 worden nieuwe hoog-risico AI-systemen direct opgenomen in het register. Tegelijkertijd zal aandacht worden gegeven aan het registreren van impactvolle algoritmen, waaronder risicoselectie technieken zoals gedefinieerd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Na de selectie en categorisering worden de algoritmebeschrijvingen opgemaakt, gecontroleerd en vervolgens gepubliceerd.
Departementsbrede tijdlijn
Eind 2025 wil LVVN dat alle organisaties hun nieuwe inventarisatie afgerond hebben, alle hoog-risico AI systemen gepubliceerd hebben als zij die hebben en tenminste één impactvol algoritme gepubliceerd hebben als zij die hebben. We werken toe naar een geactualiseerd algoritmeregister per maart 2026, waarin alle op dat moment als impactvol beschouwde algoritmen zijn opgenomen.
Aandachtspunten
Dynamiek in algoritmegebruik
We hebben een eerste inschatting gemaakt van het aantal impactvolle algoritmes dat geregistreerd moet worden. We houden er rekening mee dat het aantal volgend jaar mede verandert doordat bijvoorbeeld algoritmes technisch worden herontworpen, worden ingezet in nieuwe processen of worden stopgezet. Daardoor kan ook de juridische kwalificatie veranderen.
Iteraties
De inventarisaties van algoritmes en AI-systemen is een continu proces. Nieuwe wijzigingen in wet- en regelgeving maken dat een eenmalige inventarisatie niet volstaat. Daarom vinden er minstens jaarlijks nieuwe iteraties plaats, waarbij bestaande registraties worden herijkt en nieuwe algoritmes worden beoordeeld. Deze herziening sluit aan bij verwachte aanvullende richtsnoeren van de Europese Commissie en relevante jurisprudentie die verdere duiding geeft aan de classificatie van AI-systemen en geautomatiseerde besluitvorming.
Capaciteit
Het registreren van algoritmes kost capaciteit en kennis. De capaciteit op het gebied van ICT (en daarmee AI en algoritmes) is schaars bij veel uitvoeringsorganisaties en moet ook gebruikt worden voor andere doelen, zoals het moderniseren van ICT. Het halen van de planning is sterk afhankelijk van de beschikbare capaciteit.
Organisatiespecifiek
Scope
De volgende organisaties vallen onder mijn verantwoordelijkheid: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Kerndepartement LVVN.
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
De NVWA heeft geen algoritmes in categorie A. Er vallen naar verwachting 4 algoritmes in categorie B vallen. Inmiddels is 1 algoritme hiervan gepubliceerd. Naar verwachting zal voor eind 2025 nog 1 algoritme worden gepubliceerd. De overige algoritmen volgen naar verwachting in het eerste half jaar van 2026.
Kerndepartement LVVN
De kerndepartementen EZ, LVVN en KGG hebben geen algoritmes in categorie A en B en één in categorie C. De herijking van deze lijst van assets met een algoritme zal tijdens de Risico Analyse Ministerie in november 2025 opnieuw worden uitgevraagd. Op basis van deze inventarisatie zal een Impact Assessment voor Mensenrechten en Algoritmes (IAMA) uitgevoerd moeten worden om verder te kunnen categoriseren. Ultimo Q2 2026 wordt het overzicht aangeleverd.
Vervolgproces
Uw Kamer zal via de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk over 2025 wederom geïnformeerd worden over de voortgang van dit traject.
Hoogachtend,
Femke Marije Wiersma
Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur